Ιδρυτική Διακήρυξη 2019-04-01T11:14:18+00:00

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΝΕΑ ΑΡΧΗ
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θ’ αναδείξουν τις δημοτικές Αρχές που θα κληθούν να οδηγήσουν τους Δήμους στη μετά μνημονίων εποχή. Μια εποχή που δεν θα είναι διόλου ρόδινη, αφού ως χώρα θα πρέπει να μετράμε και το τελευταίο ευρώ που επενδύουμε, ώστε να πιάνει πραγματικά τόπο.

O Δήμος, ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός, καλείται, μέσα σ΄ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να διεκδικήσει πόρους και προγράμματα που θα επενδυθούν, για την τοπική ανάπτυξη και τις ανάγκες της νέας εποχής.

Ο Δήμος μας, την τελευταία επταετία, βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα. Είναι από τους τελευταίους Δήμους σε επενδύσεις από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Περιορίστηκε σε μια “αγχωμένη διαχείριση”, επενδύοντας, μόνο στο “φαίνεσθε” και από “γίγνεσθαι” ελάχιστα έως τίποτε.

Οι Δήμοι στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν μπορούν να κυβερνώνται με βάση, παρωχημένα πρότυπα διοίκησης, που ιδιαίτερα στον Δήμο Πεντέλης έχουν κοστίσει πολλαπλώς σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η «ενός ανδρός εξουσία», οι πολιτικές κολεγιές, η φιλοσοφία «των δικών μας» και «των άλλων», οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,  πρέπει να σταματήσουν… χθες.

Μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει τους δημότες, να αφυπνίζει , αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις, να δημιουργεί φρέσκα οράματα, αντί να βολεύεται με «μπαγιάτικες φαντασιώσεις», να προσελκύει τη νεολαία στα κοινά, αντί να την σπρώχνει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

Έννοιες όπως το περιβάλλον, η οικολογία, η βιώσιμη κινητικότητα, η συμμετοχικότητα, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αλληλεγγύη και άλλες πολλές, δεν είναι για να παραγεμίζουν τα ιλουστρασιόν προεκλογικά φυλλάδια, αλλά για να οριοθετούν τη νέα πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσει συνολικά η Αυτοδιοίκηση.

Στον Δήμο Πεντέλης χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα τελευταία χρόνια. Οι υποδομές παραμελήθηκαν, οι κοινωνικές δομές αλληλεγγύης ατόνησαν, οι δημοτικές λειτουργίες υποβαθμίστηκαν, η επιχειρηματικότητα «γονάτισε» και, το κυριότερο, οι τρεις Δημοτικές Ενότητες, Μελίσσια – Νέα Πεντέλη – Πεντέλη, αφέθηκαν να τραβήξει η κάθε μία τον δρόμο της… Χωρίς όραμα, χωρίς γνώση, χωρίς σχέδιο, χωρίς -πάνω απ’ όλα- όρεξη για δουλειά.

Η δημοτική παράταξη Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή έρχεται αποφασισμένη να βάλει μια τελεία σε όλα αυτά και ν’ αλλάξει σελίδα για τον Δήμο.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ

  • Να συνθέσουμε δημιουργικά την αυτοδιοικητική εμπειρία των παλαιότερων με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για προσφορά των νεότερων.

  • Να καλλιεργήσουμε μια νέα φιλοσοφία στους εργαζόμενους του Δήμου -δηλαδή, στους άμεσους συνεργάτες κάθε δημοτικής Αρχής- ώστε να συνειδητοποιήσουν τον σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που επιτελούν.

  • Να ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο τις κοινωνικές δυνάμεις που «κρύβονται» στους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους και φορείς του Δήμου, στηρίζοντας τις δράσεις τους και ενισχύοντας το «στίγμα» τους στην τοπική κοινωνία.

  • Να «θωρακίσουμε» το φυσικό μας περιβάλλον, καθιστώντας το παράλληλα προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, προκειμένου να το απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους.

  • Να δώσουμε σε κάθε Δημοτική Ενότητα τα εφόδια που χρειάζεται ν’ αναπτύξει τις δικές της, ιδιαίτερες δυνατότητες.

  • Να δημιουργήσουμε μόνιμες ομάδες εργασίας, ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις, που θα «κυνηγούν» σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο  -συστηματικά και αποτελεσματικά- κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου.

  • Να στηρίξουμε την υφιστάμενη τοπική επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουμε νέες επιχειρήσεις στην περιοχή, κτίζοντας μια διαχρονική σχέση αμοιβαίας ωφέλειας, με ξεκάθαρους κανόνες, που θα γίνονται σεβαστοί και από τις δύο πλευρές.

  • Να βγάλουμε τον Δήμο από τον φοβικό απομονωτισμό του, μέσω της ανάπτυξης ενός πλέγματος διαδημοτικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Οικολογία, την Κοινωνία.

  • Να δώσουμε πραγματική φωνή στον δημότη, μέσα από τις τακτικές συνελεύσεις στις γειτονιές, την ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

«Ωραίες προθέσεις, αλλά με ποια «μαγική συνταγή» θα συμβούν όλα τα παραπάνω;» θ’ αναρωτηθεί κάποιος. Κι όμως, υπάρχει «μαγική συνταγή» κι αυτή την κατέχετε όλοι εσείς που βρίσκεστε απέναντί μας και στους οποίους απευθύνουμε αυτή την ιδρυτική διακήρυξη – πρόσκληση.

Εσείς θα είστε το «υπέρ – όπλο» της επόμενης διοίκησης.

Εσείς θα μας υποδείξετε τις ανάγκες της γειτονιάς σας, που εμείς θα εντάξουμε στο προεκλογικό πρόγραμμά μας.

Εσείς θα μας μιλήσετε για τα όνειρα, τις αγωνίες, τις επαγγελματικές ανησυχίες σας, στο δύσκολο περιβάλλον που ζούμε, ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ένα ουσιαστικό δίκτυο κοινωνικών, οικονομικών και άλλων δομών, για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων μας.  

Κι εσείς θα είστε που θα μας κρίνετε, στο τέλος της θητείας μας, βαθμολογώντας τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του έργου μας.

Σας καλούμε να σταθούμε, δίπλα-δίπλα, έξω από τοπικιστικές λογικές και πέρα από πολιτικές οριοθετήσεις ή άλλες προτιμήσεις, να συνθέσουμε το όραμα για τον ενιαίο Δήμο, μέσα από ειλικρινή διάλογο, για τη συνολική ανάπτυξη των πόλεών μας , με το βλέμμα στραμμένο στο παρών και το μέλλον.

Καλούμε τους νέους ανθρώπους , να έρθουν μαζί μας, να πλάσουμε το όραμα του μέλλοντος, που τους ανήκει και να πρωτοστατήσουν στην υλοποίηση.

Να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, να επιταχύνουμε το σταματημένο όχημα του δήμου μας, να βάλουμε πλάτη, όλοι μαζί για το καλό όλων μας.

Σήμερα κάνουμε το πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, για να «ξαναχτίσουμε» τον Δήμο μας. Όμως, στη προσπάθεια αυτή έχουμε ανάγκη τη δική σας συμβολή, που δεν πρέπει να εξαντληθεί στην ψήφο σας στις επόμενες εκλογές.

Σήμερα είμαστε εδώ όχι για να «αλιεύσουμε» ψηφοφόρους, αλλά για να σας προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε δυναμικά στην πρωτοβουλία μας.

Οι Δήμοι δεν είναι προσωπικές επιχειρήσεις, αλλά πολυμετοχικοί φορείς και η συμβολή του καθένα από εσάς είναι καθοριστική για τη λειτουργία τους.

Βασική αιτία, της επταετούς στασιμότητας, ήταν το γεγονός, ότι έλειψε ο διάλογος και επιβλήθηκε,  ο μονόλογος και η έλλειψη συνεργασίας.

Αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουν οι «άλλοι» ν’ αποφασίζουν για εμάς, θα πρέπει να πάρουμε , τις τύχες στα χέρια μας, συσπειρώνοντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχισθεί την επόμενη πενταετία.

Εμείς το πήραμε απόφαση και γι’ αυτό προχωρούμε στην ίδρυση της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή.

Αν το πάρετε κι εσείς απόφαση, τότε το βράδυ των εκλογών του 2019 δεν θα πανηγυρίσουμε απλώς  μια νέα δημοτική Αρχή, αλλά ένα καινούργιο κι ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τον Δήμο Πεντέλης.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει…

Δήμος Πεντέλης 29/10/2017