Η «απραξία» του κ. Δημάρχου, συνοδεύεται από «στρατηγική» ακροβασία, σε βάρος των Νεοπεντελιωτών 2018-04-03T17:02:22+00:00

Project Description

Κώστας Κοσοβίτσας, τ. δήμαρχος Ν. Πεντέλης, 2003 – 2010,  Συντ. Πολιτικός Μηχανικός, Ε.Μ.Π

Ο κ. δήμαρχος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου του 2018, εισηγήθηκε τροποποίηση σχεδίου σε Ο.Τ, της δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης, στο κάτω άκρο της οδού Στεφανίας, για να χαρακτηρισθεί και να προορισθεί για ανέγερση του Παιδικού Σταθμού της Νέας Πεντέλης.  Εύλογη ήταν η απορία του δημοτικού συμβούλου, κ. Αντώνη Φειδοπιάστη: γιατί δεν προχώρησε η δημοτική αρχή την επέκταση του σχεδίου στην περιοχή της οδού 25ης Μαρτίου της Νέας Πεντέλης, που είναι ο θεσμοθετημένος  χώρος, για ανέγερση του Παιδικού Σταθμού; Η επέκταση 31,5 στρεμ. έχει εγκριθεί με το  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) Ν. Πεντέλης και  προβλέπει την ανέγερση Παιδικού Σταθμού, σε οικόπεδο που προκύπτει από τις εισφορές σε γη. Το οικόπεδο αυτό είναι κοντά στο κέντρο της Ν. Πεντέλης, απέχει περίπου 150 μέτρα, από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο και εξυπηρετείται από όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης.

Η απάντηση του κ. δημάρχου ήταν  συγχρόνως και παραπληροφόρηση του δημοτικού συμβουλίου. Απάντησε, ότι αυτός ο χώρος προβλέπεται για ανέγερση Νηπιαγωγείου και όχι Παιδικού σταθμού. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον κ. Φειδοπιάστη «αδιάβαστο». Συγχρόνως ευλόγησε τον εαυτό του, λέγοντας ότι έχει μάθει στη ζωή του να σχεδιάζει στρατηγικά, βλέποντας μακριά!

Στις ανακρίβειες του κ. δημάρχου, οφείλω και απαντώ ως τ. δήμαρχος της Ν. Πεντέλης.

  • Ο στρατηγικός σχεδιασμός του μέλλοντος μιας πόλης αποτυπώνεται στο εκάστοτε Γ.Π.Σ και όχι σε αυθαίρετες θεωρήσεις των δημάρχων.
  • Η Νέα Πεντέλη έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το απέκτησε, με μεγάλη προσπάθεια, κατά τη διοικητική μου θητεία, μέσα από διαβούλευση με τους φορείς, τους κατοίκους της Ν.Πεντέλης και εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.. Εγκρίθηκε από τον τότε αρμόδιο Οργανισμό Αθήνας (ΦΕΚ 531 /Δ / 2005).
  • Αν θεωρεί το Δ.Σ. ότι οι προβλέψεις του Γ.Π.Σ. έχουν ξεπερασθεί, προχωρήστε σε αναθεώρησή του. Και όχι να κάνετε όπως εσείς νομίζετε και διατάσετε. Πόλη διοικείτε, όχι σύνταγμα. Έχουν λόγο και οι πολίτες. Τους ρωτήσατε;
  • Ρωτήσατε αν εξυπηρετούνται οι Νεοπεντελιώτες να πηγαίνουν και να φέρνουν τα μικρά παιδιά, σε βρεφονηπιακό σταθμό, που απέχει πάνω από 2 χιλιόμετρα από το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο της Ν. Πεντέλης και 4,0 χιλιόμετρα από άλλα άκρα της πόλης και σε χώρο, που δεν εξυπηρετείται από καμιά δημόσια συγκοινωνία;
  • Τέλος όσον αφορά στην ανακρίβεια του κ. δημάρχου ότι δεν έχει προβλεφθεί χώρος στη  Ν. Πεντέλη για ανέγερση Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, με την οποία παραπληροφόρησε το Δ.Σ. Πεντέλης, σας παραθέτω το απόσπασμα της περιοχής του Γ.Π.Σ., μαζί με το σχετικό υπόμνημα από το Φ.Ε.Κ, για όσους παραμένουν «αδιάβαστοι».

Κύριε  δήμαρχε,                                                                                                                                                             

Παραλάβατε από τη διοίκησή μας, την 1-1-2011,  το θέμα της ένταξης στο σχέδιο της περιοχής της 25ης Μαρτίου, με εγκεκριμένες ομόφωνα από το Δ.Σ του δήμου Ν. Πεντέλης, την πολεοδομική μελέτη και τη μελέτη εφαρμογής.

Η επόμενη φάση ήταν η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και έκδοση του σχετικού Φ.Ε.Κ.,  που χρονικά απαιτεί το πολύ 1 έτος.  Τα εγκαταλείψατε για οκτώ (8) χρόνια.

Κρατήσατε, επιπλέον, τους Νεοπεντελιώτες της περιοχής σε οικιστική υποβάθμιση, αφού δεν μπορούν να προβούν σε εργασίες συντήρησης ή να χτίσουν στα οικόπεδά τους.

Λέτε τώρα ότι «δρομολογείτε» τροποποίηση Ο.Τ στην Πεντέλη, για χώρο Παιδικού σταθμού της Νέας Πεντέλης. Ακολουθείτε πολύχρονες διαδικασίες και εν πολλοίς ανώφελες για τη Ν. Πεντέλη.

Το οικόπεδο ήταν «μπροστά σας», σχεδόν στο κέντρο της Ν. Πεντέλης, θεσμοθετημένο  πριν  από τη διοίκησή σας, για Παιδικό σταθμό της Ν. Πεντέλης. Είναι δυνατόν να λέτε ότι «Σχεδιάζετε στρατηγικά, βλέποντας μακριά» και να μη βλέπετε μπροστά σας;

Αυτά είναι στρατηγικές ακροβασίες, για να δικαιολογήσετε την απραξία σας, για το σοβαρό αυτό θέμα των Νεοπεντελιωτών.

Σήμερα η πολιτεία αναζητά δήμους που διαθέτουν οικόπεδο, για να οικοδομήσουν Παιδικό σταθμό, με χρηματοδότηση από πρόγραμμα της Ε.Ε (αφορά σε 400 Παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Χώρα) και εξ αιτίας της «στρατηγικής» απραξίας σας, κινδυνεύουμε να μείνουμε απ’ έξω.

Ενώ ήταν δυνατό και χωρίς βιασύνη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο της εν λόγω περιοχής και να έχει ο δήμος σήμερα όχι μόνο το οικόπεδο, αλλά και τη μελέτη κατασκευής, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να απορροφά τις απαιτούμενες πιστώσεις που διατίθενται για την ανέγερσή του.

Τέλος, καλώ όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πεντέλης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Να υποχρεώσουν με τις αποφάσεις τους τη Διοίκηση του δήμου να προχωρήσει τη διαδικασία ένταξης στο σχέδιο της περιοχής της οδού 25ης Μαρτίου, για ν’ αποκτήσει η Νέα Πεντέλη, Παιδικό σταθμό ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ. 

Προχωρήστε, έστω και τώρα, μήπως προλάβετε!