«Καλλικρατικός Δήμος» Πεντέλης: Η ανατομία της στασιμότητας 2018-01-25T11:01:33+00:00

Project Description

«Καλλικρατικός Δήμος» Πεντέλης: Η ανατομία της στασιμότητας

Από τον Κώστα Κοσοβίτσα, Πρώην δήμαρχο Νέας Πεντέλης

 

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ  ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το 2010 εφαρμόστηκε και στην περιοχή μας, ο γνωστός νόμος με το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Οι «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ», με πληθυσμιακή σειρά, Μελισσίων, Ν. Πεντέλης και Πεντέλης, τρείς διαφορετικότητες, σε μέγεθος και ανάπτυξη, κλήθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, να αποτελέσουν έναν Ο.Τ.Α. Για παράδειγμα, ο δήμος Μελισσίων διέθετε Τεχνική υπηρεσία, ο δήμος Ν.Πεντέλης διέθετε Τεχνικό τμήμα, ο δήμος Πεντέλης δεν διέθετε καθόλου. Οι δήμοι Μελισσίων και Ν.Πεντέλης είχαν εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια από χρόνια, ο δήμος Πεντέλης δεν είχε και ούτε έχει. Οι Οικονομικές υπηρεσίες των δήμων Μελισσίων και Ν.Πεντέλης διέθεταν σύγχρονο σύστημα διαχείρισης από 2003, το διπλογραφικό και ετήσιο έλεγχο από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Ο δήμος Πεντέλης, λειτουργούσε με τα παλιά.

Οι Διοικήσεις και οι Δημοτικές Παρατάξεις είχαν, φυσικά, γνώση των προβλημάτων μόνο των δήμων που αντιπροσώπευαν. Η αναγκαιότητα συγκρότησης και λειτουργίας παρατάξεων του «Καλλικρατικού δήμου» επέφερε «βίαιες» αλλαγές στις δημοτικές παρατάξεις των τριών δήμων. Υπάρχουσες πλειοψηφικές παρατάξεις των τριών δήμων, είτε επεκτάθηκαν (Μελίσσια , Πεντέλη), είτε διαλύθηκαν (Ν.Πεντέλη). Η ανακατανομή του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού έγινε σε λίγο χρόνο, με πολλά κριτήρια , που λίγα στηρίζονταν σε αυτοδιοικητικές αρχές.

Έτσι, σχηματίστηκαν με επέκταση οι δημοτικές παρατάξεις, με επικεφαλής τον απερχόμενο δήμαρχο Μελισσίων, κ. Μανώλη Γραφάκο, τον απερχόμενο δήμαρχο Πεντέλης, κ. Δημήτρη Στεργίου και τον Αντώνη Φειδοπιάστη, χωρίς δημαρχιακή θητεία, αλλά σημαντικό στέλεχος (Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου , Αντιδήμαρχος Ν. Πεντέλης) της πλειοψηφικής, αλλά διαλυθείσης παράταξης «Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ», που είχε για 2 δημοτικές περιόδους τη διοίκηση της Ν.Πεντέλης, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Κοσοβίτσα , που αποχώρησε με τη συμπλήρωση οκταετούς θητείας, το 2010.

Ο κ. Στεργίου, που προέρχονταν από το μικρότερο των συνενωθέντων δήμων (με πληθυσμό το 16% του συνόλου), διετέλεσε κοινοτάρχης για 2 δημοτικές περιόδους, δήμαρχος για μία και αρκετά χρόνια πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Είχε τη μεγαλύτερη αναγνωρισμότητα. Αξιοποίησε το «άθλημα» της προσωπικής προβολής , που το γνώριζε πολύ καλά και είχε μακροχρόνια επίδοση. Με την ένταξη στο συνδυασμό του και πρώην μελών της παράταξης του κ. Γραφάκου και μελών παρατάξεων της Ν. Πεντέλης και μέσα από ένα σκηνικό άκρατης υποσχεσιολογίας, εκλέχτηκε δήμαρχος του Καλλικρατικού δήμου Πεντέλης.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Με την έλευση του κ. Στεργίου στο νέο δήμο(1-1-2011), «εγκαταστάθηκε» κι ένα ξεπερασμένο σύστημα διοίκησης, που συνοψίζεται στη φράση «Ενός ανδρός αρχή» . H λειτουργία αυτή, στο μικρό πληθυσμιακά δήμο της Πεντέλης, έδινε μια αμεσότητα για τους πολίτες και προβολή στον ίδιο, ενώ δεν ήταν εμφανή τα αρνητικά στοιχεία.

Στον «Καλλικρατικό» δήμο , όμως, όπου ο πληθυσμός είναι 6πλάσιος , πήρε τη μορφή καρικατούρας ενώ ήταν άκρως αντιπαραγωγική. Οι συλλογικότητες που δημιούργησε, με την ανταλλαγή απόψεων, με δημόσιο διάλογο, με σεβασμό στην άλλη άποψη, με κατανομή ρόλων και ενεργειών, για βέλτιστο αποτέλεσμα, έγιναν «μονοπρόσωπες». O διάλογος έλειψε ή αποτέλεσε τυπική διαδικασία, όπου θεσμικά επιβάλλονταν. Επιβλήθηκε ο ασυγκράτητος μονόλογος του δημάρχου, σ’ όλες τις πτυχές του δήμου. Η νοοτροπία αυτή, που δεν ανέχεται ούτε τη λειτουργία των συνεργατών του, στη διαχείριση μικρών ζητημάτων χωρίς την προηγούμενη έγκρισή του, επεκτάθηκε και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του δήμου. Αποτέλεσμα είναι να αφαιρεί δημιουργικότητα και να γεμίζει με άγχος και έλλειψη πρωτοβουλίας τα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου. Τα δημοτικά και λοιπά συμβούλια, υποβαθμίστηκαν , από την έλλειψη διάθεσης για διάλογο και σύνθεση απόψεων, παρά μόνο μονολιθική στοίχιση στην εισήγηση της πλειοψηφίας.  

Μέχρι και οι Εθνικές επέτειοι, άλλαξαν χαρακτήρα. Οι Πανηγυρικοί της ημέρας από πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, αντικαταστάθηκαν από το λόγο του δημάρχου, έν είδει ημερήσιας στρατιωτικής διαταγής, που διαβάζεται στα Τοπικά Διαμερίσματα, από αντιδημάρχους κ.λπ στο ρόλο του αναγνώστη.

Αρκετοί συνεργάτες, πού θα μπορούσαν να προσφέρουν στο δήμο, δεν άντεξαν το συγκεντρωτισμό και τη μείωση της προσωπικότητας και αποχώρησαν, αφήνοντας την κάλυψη του κενού σε «υπάκοους».         

Εκτός από την «αγχωμένη» διαχείριση της καθημερινότητας, το βάρος έπεσε στο «κυνήγι» της δημοσιότητας και του χειροκροτήματος, με κάθε τρόπο και σε κάθε περίσταση. Έτσι, υπήρξε υπερτροφία, σε άκρατο εγωκεντρισμό, αλαζονεία και θεώρηση μοναδικότητας, που εκφράστηκε στη δημόσια δήλωσή του «Εγώ από το Διοικητήριο, θα πάω στο κοιμητήριο». Φράση που μετατρέπει το ρόλο του πολίτη σε ρόλο υπηκόου και το «ΕΓΩ» λίγο πιο κάτω από το Θεό. Το Διοικητήριο, αντί Δημαρχείο, για να μη ξεχνάμε τη στρατιωτική του προέλευση. Όμως, το κυνήγι του «Φαίνεσθαι», το πληρώνει το «Γίγνεσθαι», που κινείται στα όρια του «Τίποτε». Χαρακτηριστικό είναι, ότι στον απολογισμό του 2017 , που όπως είπε ο ίδιος ο δήμαρχος ήταν απολογισμός 7ετίας, πολύ ελάχιστα ήταν τα γενόμενα έργα, ενώ ο μακρύς κατάλογος έργων είχε το γενικό τίτλο «προωθούμενα», δηλαδή στο «περίμενε». Με λίγα λόγια, η σημερινή διοίκηση αναπαύεται στο έργο των προηγούμενων διοικήσεων. Όμως, η «μικροπολιτική» , οι υποσχέσεις, η εξυπηρέτηση ημετέρων, η αντικατάσταση της αλήθειας με παραμύθια, η ψηφοθηρία, η κατασυκοφάντηση αντιπάλων κ.λπ. καλά κρατεί.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – Η ΕΛΠΙΔΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, είναι περισσότερο ανταγωνιστικός. Γιατί το σύνολο των δήμων καλείται να ισορροπήσει,τη μείωση των τακτικών πόρων, με έκτακτους πόρους , από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτό προϋποθέτει Όραμα, που επιτρέπει το μακροχρόνιο σχεδιασμό , για ανταπόκριση στην ποικιλία επιλεξιμοτήτων . Χρειάζονται σοβαρές μελέτες και ωριμότητα έργων. Η παρούσα διοίκηση του δήμου, αντίθετα, σπατάλησε την 7ετία σε άλλα και σε «φούσκες» εντυπωσιασμού, του τύπου « μήνυση» κατά του Ερντογάν για τις φωτιές.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας και έλλειψης σχεδιασμού, αποτελεί το «βάλτωμα» , για 7 χρόνια, της ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής της 25ης Μαρτίου, στη Ν. Πεντέλη, με την οποία προκύπτει οικόπεδο για Βρεφονηπιακό σταθμό. Kαι παρά το γεγονός ότι το παρέλαβε σε προχωρημένο στάδιο, το παράτησε για 7 χρόνια. Αποτέλεσμα; Ο δήμος μας να μένει εκτός του προγράμματος της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση κατασκευής 1.500 σταθμών, σ’ όλη τη χώρα. Με αυτά τα καμώματα της παρούσας διοίκησης, ο δήμος στερείται χρηματοδοτήσεων για ανάπτυξη και για κοινωνικές υποδομές και βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα.

Η έξοδος από το σημερινό «ΤΕΛΜΑ», απαιτεί τη συσπείρωση των ζωντανών δυνάμεων του «Καλλικρατικού» δήμου, πέρα από προσωπικές, πολιτικές και τοπικιστικές οριοθετήσεις. Πρέπει ο δήμος να μη παραμείνει, μόνο, μια διοικητική ένωση, αλλά να δημιουργηθεί στους πολίτες η αίσθηση του ενιαίου κοινωνικού χώρου. Αυτό αποτελεί μακρά πορεία, που όμως πρέπει από τώρα να δρομολογηθεί. Δεν γίνεται, όμως , από μια διοίκηση, που έχει το ένα μάτι στον «Καλλικράτη» και το άλλο στον «Καποδίστρια». Χρειάζεται ενοποίηση και αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών, όλων των λειτουργιών του δήμου και των υπηρεσιών. Σήμερα, λειτουργούν 3 υπηρεσίες καθαριότητος και οι πολίτες κάθε πόλης δεν γνωρίζουν τις κοινωνικές υποδομές των άλλων, που θα πρέπει να είναι στη διάθεση όλων των πολιτών. Απαιτείται νέο όραμα ανάπτυξης, από νεώτερες γενιές, που θα στοχεύσουν στο μέλλον και θα το σχεδιάσουν. Και κυρίως, που θα εμφορούνται από το «Άγιο πάθος» της υλοποίησης, για να οδηγηθεί ο ενιαίος δήμος , με γρήγορα βήματα, στην ανάπτυξη, μέσα σε κλίμα συλλογικής προσπάθειας, διαλόγου και ευρύτερης συμμετοχής.

Ώριμη απάντηση στην αναγκαιότητα να βρεθούν στο τιμόνι του δήμου νεώτερες γενιές, αποτελεί η νεοεμφανισθείσα δημοτική παράταξη «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ», που αποτελεί συσπείρωση ζωντανών δυνάμεων των νεώτερων γενιών , η οποία αποκτά συνεχώς πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα δυναμική και αποδοχή από τους πολίτες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, ώστε να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή στη στροφή του δήμου Πεντέλης στην ανάπτυξη, κατά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.