Το πνευματικό Κέντρο της Ν. Πεντέλης- 35 χρόνια λειτουργίας 2018-02-12T12:17:14+00:00

Project Description

Το πνευματικό Κέντρο της Ν. Πεντέλης- 35 χρόνια λειτουργίας

Από τον Κώστα Κοσοβίτσα, τ. Δήμαρχο Ν. Πεντέλης

Φέτος κλείνουν 35 χρόνια από την ίδρυση του Π.Κ, από την Κοινότητα Ν.Πεντέλης. Θεωρώ σκόπιμο να επιχειρήσω μια ιστορική αναδρομή, για να τιμήσουμε όσους συντέλεσαν στην ανάπτυξή του, να φτάσουμε μέχρι το σήμερα και να στοχεύσουμε στο μέλλον.

Η ΙΔΡΥΣΗ: Οι αυξημένοι ρυθμοί εκτέλεσης των έργων υποδομής στη Νέα Πεντέλη, τη δεκαετία 1980-1990, ιδιαίτερα τα έργα οδοποιίας και αποχέτευσης , είχαν σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, με ρεκόρ πληθυσμιακής αύξησης 60%. Έγκαιρα η τότε διοίκηση της Κοινότητας, με πρόεδρο (1978-1994) τον αείμνηστο Χρήστο Φειδοπιάστη, στόχευσε στη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου, για τη δημιουργική ενασχόληση και έκφραση της αυξανόμενης νεολαίας. Τότε η κοινότητα στεγάζονταν σε ξύλινη αίθουσα στο χώρο που έγινε ή σημερινή εκκλησία της Αγ. Παρασκευής. Στέγη για Π.Κ φυσικά δεν υπήρχε. Στην Κεντρική πλατεία είχε απομείνει ένας σκελετός από μπετόν, ως αντιστήριξη του τοίχου, που συγκρατούσε τα χώματα της άνω στάθμης. Η εθελοντική εργασία των ντόπιων τεχνιτών, μετέτρεψαν το σκελετό σε μια αίθουσα 75 μ2. Θυμάμαι που σχεδίασα την όψη της αίθουσας προς την πλατεία και, σε λίγες μέρες, ο τεχνίτης της πέτρας, Μάνθος Γιωτόπουλος την έκανε πραγματικότητα, δουλεύοντας εθελοντικά. Έτσι δημιουργήθηκε η αίθουσα στην κεντρική πλατεία της Ν. Πεντέλης, που φιλοξένησε τη λειτουργία του Π.Κ , μέχρι τις μέρες μας.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Οι στόχοι είχαν τεθεί εξ αρχής. Πνευματική ανάπτυξη, πολιτιστική δημιουργία και παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, που απευθύνονταν σε όλη την τοπική κοινωνία, κοινωνικές εκδηλώσεις και σύνδεση του ντόπιου πληθυσμού με τον νεοφερμένο. Την έλλειψη οικονομικών μέσων ήρθε και κάλυψε η εθελοντική συμμετοχή. Εδώ ξεκίνησε η λειτουργία των κοινωνικών φροντιστηρίων. Αρκετοί επιστήμονες, κάτοικοι της Ν. Πεντέλης, δίδαξαν τη σχολική νεολαία της εποχής. Μαθηματικά , φυσική, χημεία , νέα και αρχαία Ελληνικά, μουσική, ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά). Ήταν όλοι εθελοντές. Μεταξύ τους κι εγώ. Νεολαίοι , γνώστες μουσικών οργάνων συνέστησαν το περίφημο μουσικό συγκρότημα του Π.Κ., που συνόδευε τις ποιητικές βραδιές ,τα κοινά γλέντια και δημιούργησε μουσικές εκδηλώσεις, υψηλού επαγγελματικού επιπέδου. Τμήμα θεάτρου, τμήμα παιδικού θεάτρου και τμήμα χορού λειτούργησαν και παρουσίασαν εξαιρετικές παραστάσεις, που παρακολούθησαν και χάρηκαν οι κάτοικοι της Ν .Πεντέλης κι όχι μόνο.

Την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του Π.Κ , υπήρξε άνθιση της πνευματικής δραστηριότητας στη Ν. Πεντέλη και εξαιρετική πολιτιστική παραγωγή της νεολαίας, που αναβάθμισαν την κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Στο συντονισμό και τη φροντίδα της όλης προσπάθειας βοήθησαν αρκετοί συμπολίτες. Σε μεγάλο βαθμό καθοριστική ήταν η συμβολή του αντιπροέδρου του Π.Κ , Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου και φυσικά της διοίκησης της κοινότητας με πρόεδρο το Χρήστο Φειδοπιάστη. Μετά το 1994, η δραστηριότητα του Π.Κ παρουσίασε κάμψη, σε συνδυασμό με την αλλαγή της διοίκησης στην κοινότητα. Διατηρήθηκαν μόνο τα τμήματα θεάτρου και χορού.

Όταν το 2003, αναλάβαμε τη διοίκηση της κοινότητας Ν. Πεντέλης, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια αναβάθμισης του Π.Κ.. Ανακατασκευάστηκε εσωτερικά η αίθουσα (νέα δάπεδα και χώροι υγιεινής, ανακατασκευή δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, εγκατάσταση δικτύων τηλεφώνου, τηλεόρασης, πρίζες δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών, δίκτυο συναγερμού, εγκατάσταση και λειτουργία κλιματισμού, νέα φωτιστικά και χρωματισμοί). Στον εξωτερικό προαύλιο χώρο, κατασκευάστηκε στέγαστρο ηλιοπροστασίας , επιφ. 76.0 μ2.

Οι νέες προκλήσεις , που έφερε η ανάπτυξη και η διάδοση της πληροφορικής, μας ώθησε να δημιουργήσουμε και να στεγάσουμε στην αίθουσα του Π.Κ , το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Δημιουργήθηκαν θέσεις χρηστών πληροφορικής με εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού, φωτοτυπικό μηχάνημα και φαξ, που τέθηκαν στη διάθεση των νέων μας. Λειτούργησαν τμήματα εκπαίδευσης στη χρήση υπολογιστών για νέους και για ενήλικες. Δημιουργήθηκε η δανειστική βιβλιοθήκη και τμήμα βιβλιοθήκης με βιβλία πληροφορικής καθώς και επιπλωμένος χώρος αναγνωστηρίου. Το Κ. Π. Νέων πιστοποιήθηκε και εντάχθηκε στο δίκτυο της Γεν. Γραμ. Νέας Γενιάς, με αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση σημαντικού μέρους των εργασιών και του εξοπλισμού. Την ίδια περίοδο καθιερώθηκαν οι κύκλοι μαθημάτων ιστορίας της τέχνης, που παρακολουθούν συμπολίτες μας.

Η συνεχής προσπάθεια και ανάπτυξη των πεδίων δραστηριότητας του Π.Κ, απαιτούσε νέους χώρους στέγασης. Με την έναρξη της κατασκευής του ανεξάρτητου Νηπιαγωγείου στο οικόπεδο του δημοτικού σχολείου, μεταφέρθηκε σε οικόπεδο του δήμου που είναι κοντά στην πλατεία (28ης Οκτωβρίου), μία προκατασκευασμένη αίθουσα από το σχολείο και χρησιμοποιήθηκε για την στέγαση των εργαστηρίων κοσμήματος και μικρογλυπτικής, πού άνθισαν την ίδια περίοδο.

Κατά τη μετατροπή της κοινότητας σε δήμο και την ανάγκη διαμόρφωσης γραφείων στέγασης των λειτουργιών του δήμου, στερήθηκε το Π.Κ . από τη χρήση της αίθουσας του Α’ ορόφου του δημαρχείου, στερήθηκε και η πόλη από ένα χώρο κοινωνικών χρήσεων. Υπήρξε πρόβλεψη και το στέγαστρο ηλιοπροστασίας κατασκευάσθηκε με προδιαγραφές κανονικού δώματος (υγρομόνωση, θερμομόνωοη κ.λπ), με στόχο την επέκταση της αίθουσας.
Όμως από το ιστορικό κατασκευής της σημερινής αίθουσας, δεν υπήρχε νομιμοποιητικό πλαίσιο για επέκταση. Το κλείσιμο με προκατασκευασμένα πάνελ, περιμετρικά του στεγάστρου, απαιτούσε τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη, όλων των δημοτικών παρατάξεων της Ν.Πεντέλης. Η άρνηση τότε της «ελάσσονος» αντιπολίτευσης απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο.

Το Π.Κ. Ν. Πεντέλης από το 2011 μέχρι σήμερα: Με τη λειτουργία του «Καλλικρατικού» δήμου Πεντέλης , από 1-1-2011, το Νομικό πρόσωπο (Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ν.Πεντέλης) καταργήθηκε και οι εγκαταστάσεις του περιήλθαν στο νέο Οργανισμό του δήμου Πεντέλης (ΟΠΑΘ). Στη νέα περίοδο στεγάζει τη βιβλιοθήκη, που λειτουργεί όπως και οι κύκλοι μαθημάτων ιστορίας της τέχνης, χάρη στην εθελοντική προσπάθεια πρώην δημοτικού συμβούλου του δήμ. Ν.Πεντέλης.

Την Άνοιξη του 2017, αρκετοί Συμπολίτες μας προβληματίστηκαν με την έλλειψη ενός δημόσιου χώρου κοινωνικών και πολιτιστικών χρήσεων στη Ν.Πεντέλη. Ωρίμασε η πρόταση της επέκτασης του Π.Κ στο χώρο του στεγάστρου που θα δημιουργούσε αίθουσα 169,10 μ2, στο κέντρο της πόλης. Αυτός ο χώρος, θα μπορούσε να στεγάσει πολλές δραστηριότητες (κοινωνική συναναστροφή, τμήμα βιβλιοθήκης ,τμ. δημοτικού ιατρείου, διαλέξεις, κ.λπ ).

Δημιουργήθηκε προσωρινή επιτροπή διαβούλευσης με τους τοπικούς αρμόδιους. Προσκλήθηκαν σε σύσκεψη, ο δήμαρχος, οι τοπικοί (αντιδήμαρχος, πρόεδρος τοπικού), οι υπεύθυνοι των ΟΠΚΑ, ΟΠΑΘ, δ/ντές Τεχνικών Υπηρεσιών, δημοτικές παρατάξεις. Προσήλθαν μόνο οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όπως διέρρευσε ο ίδιος ο δήμαρχος «απαγόρευσε» την προσέλευση εκπροσώπων της διοίκησης.

Στη συνέχεια, αφού διαπίστωσα, ότι με το νόμο 4178/13, για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ήταν δυνατή η νομιμοποίηση του κτίσματος και του στεγάστρου, αποτυπώσαμε τις «αυθαίρετες κατασκευές» και στείλαμε τα σχέδια, σε ηλεκτρονική μορφή, στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του δήμου Πεντέλης, που τα προώθησε στη σχετική πλατφόρμα του Τ.Ε.Ε και νομιμοποιήθηκαν, χωρίς κανένα πρόστιμο. Μετά από τη νομιμοποίηση, άνοιξε η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας, για την επέκταση του Π.Κ στο χώρο του στεγάστρου και τη δημιουργία αίθουσας 169,10 μ2, που ήταν ζητούμενο, όπως παραπάνω αναφέρθηκε.

Μόλις ενημερωθήκαμε ότι το σχετικό Π.Δ πού επιτρέπει την έκδοση της οικοδομικής Άδειας, θα αναθεωρηθεί, με ενδεχόμενο μετά να μη μπορεί να εκδοθεί, έστειλα επιστολή στον κ. Δήμαρχο, με την οποία καλούσα το δήμο να ζητήσει τώρα την έκδοση οικ. Άδειας, από την αρμόδια πολεοδομία, θέτοντας εθελοντικά στη διάθεση του δήμου, την πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη του έργου. Χαρακτηριστική είναι η αρνητική απάντηση του κ. Δημάρχου, 22 μέρες μετά. «Περαιτέρω ενέργειες για το θέμα δεν προγραμματίζουμε επί του παρόντος».

Δηλαδή, ακόμα και η ανέξοδη διοικητική πράξη οδηγείται στο ΤΕΛΜΑ!